beitmyrenny

Vendepunktet som endret alt

For mange er Romjulsrennet en tradisjon. For supermosjonisten Jan Olav Beitmyren ble juleklassikeren et vendepunkt: Fra nå av skulle han stake alt.

Romjulsrennet 2016 ble en milepæl for Jan Olav Beitmyren i Team Parkettpartner. Det var etter det populære turrennet på Sjusjøen at supermosjonisten tok et valg, og siden har han aldri sett seg tilbake eller angret beslutningen.

– Det å stake alle renn har tilført en ny dimensjon for meg. Jeg har gått Birken 27 ganger, men 2017 var første gangen jeg kom i mål uten syre i beina, sier 52-åringen, som klokket inn på 2:45:47 og ble nummer to i klassen på stakedebuten i Birkebeinerrennet.

I mars går han Birken for 28. gang, og for andre gang på blanke ski. Veteranen i Team Parkettpartner er ferdig med festesmøring for godt.

Må legge om gradvis
En ting er å bestemme seg. Beitmyren visste det kom til å stille andre krav til styrke og teknikk, og var klar på at grunnlaget måtte legges opp gradvis.

– De første rennene jeg gikk uten festesmøring falt jeg sammen. Jeg greide ikke å holde teknikken og stå i mot trykket med mage og rygg. Men etter Søre-Ål runden i februar og et testrenn jeg kjørte mot meg sjøl fra Rena til Lillehammer, så jeg skjønte jeg at det skulle gå å stake Birken.

Motiverende framgang
– Jeg så at når jeg staket i slake motbakker gikk jeg fortere enn de fleste som gikk diagonalgang. Det var bare i de bratteste kneikene at jeg tapte tid mot dem, men totalt sett gikk det fortere. Jeg merket også at jeg ble mindre sliten og at det koster mindre å stake. Jeg har gått Birken 27 ganger, men dette var første gangen jeg kom i mål uten syre i beina, sier Beitmyren.

Men selv om Beitmyren opplever det som enklere og mindre belastende å stake, er det ikke lett å stake Birken.

– Fra Kvarstad til Midtfjellet var det tøft. Jeg fokuserte på å holde trøkket og jobbe meg opp selv om jeg døde mer og mer i armene og overkroppen. Men jeg hentet meg også ganske kjapt inn igjen da jeg kom ut i lettere terreng ut fra Midtfjellet.

Vurderer du å stake Birken?
Beitmyrens beste råd er å ta en beslutning og gå all in for det.

– Ikke tenk at du skal se an føret. Bestem deg nå, og legg opp treningen for sesongen deretter.

Å gå uten festesmøring er en belastning og krever tilvenning. Samtidig poengterer Beitmyren at mer ensidig trening kan øke risikoen for belastningsskader.

– Det er lett å gå seg seig og stinn i muskulaturen hvis du trener utelukkende staking, og det er fort gjort å dra på seg vondt i albuer, skuldre og ryggen på lange stakeøkter.

Han presiserer at derfor er det viktig å øke mengden og andelen staking gradvis, og variere med diagonalgang og festesmøring innimellom. 

– Selv om jeg bestemte meg for å stake alle renn, gikk jeg likevel en tredjedel av treningsturene i diagonalgang med festesmøring. To tredjedeler av turene var kun staking, men også da hadde jeg av og til festesmøring under skiene slik at jeg kunne benytte meg av fraspark om det skulle bli for tungt. Og så er det ikke å stikke under stol at jo eldre du blir, desto vanligere er det at det plutselig dukker opp vondter et sted, og derifra er det kort vei til en belastningsskade.

--