Vasaloppet 2019 – the story

bleken
Magnus Bleken i rygg på Tord Asle Gjerdalen

Søndag 3.mars gikk startskuddet for det 90km lange Vasaloppet mellom Sälen og Mora i Sverige. Av de 15800 deltagerne på start i det prestisjetunge langløpet stilte vi med 8løpere fra TeamvParkettpartner. Vi hadde i tillegg med oss et solid støtteapparat, med over 15 drikkeposter underveis og et dyktig smøreteam med mye kompetanse og erfaring fra NRP sport. Alt lå til rette for at oss løpere skulle ha alle forutsetninger for å kunne prestere best mulig denne søndagen.

 

nordli
Simen Nordli i rygg på Oskar Kardin

Forberedelser

Bak et godt Vasalopp ligger det mye forberedelser igjennom hele sesongen. I treningsøktene som vi langløpere legger ned igjennom vår, sommer, høst og vinter er det Vasaloppet vi har i bakhodet. Med en vinnertid på som regel over 4timer, sier det seg selv at om du ønsker å gjøre det bra i et så langt skirenn, er det nødvendig å ha trent noen lange langturer igjennom sesongen for å kunne holde distansen. Vår mann Magnus Bleken fra Rudsbygd tok langtur begrepet til et helt nytt nivå i sommer da han gjennomførte en 10timer lang rulleskitur på 180km. Hele ski classics gruppa gjennomførte også en solid treningsuke i Spania i høst hvor vi trente over 30timer. Alt med tanke på Vasaloppet den første søndagen i mars.
 

 

skogsholm
Vinjar Skogsholm i en av de siste bakkene rundt 75 km

Den siste uka før start

Med en uke igjen til start i Berga by gjelder det å forberede seg mentalt og fylle opp energilagrene. I denne perioden er det også en nettside som blir hyppig besøkt. Nemlig værvarsel siden www.yr.no. Det er like spennende hvert år hvordan været blir på renndagen. I år var det meldt sol og raske forhold hele uka før start bortsett fra på renndagen, da var det var meldt snø. Fra rekordføre i dagene før, ble det over natta mye tyngre føre med nysnø igjennom hele løpet. Skitest måtte gjøres på nytt 05.00 renndagen for å kunne stille med de beste skia på start.
 

 

grafnings
Maria Gräfnings etter målgang

Skirennets utvikling

Med nysnø og motvind på myrene i starten av løpet var det ingen storkanoner som ønsket å bruke krefter på å sette fart i en så tidlig fase av rennet. Det dannet seg derfor et enormt hovedfelt de første milene. Her gjaldt det å bruke minst mulig krefter og å få i seg nok drikke. I denne fasen var det også god tid til å late vannet om det var nødvendig, selv om du da kanskje tapte 100plasser i feltet. Utover i løpet ble farten gradvis satt opp, og stadig flere løpere måtte slippe tetpulja. Ved siste kontrollstasjon i Eldris etter 81km besto tetpulja av 33løpere. På dette tidspunktet hadde vi fortsatt med 3stk løpere med mulighet på seier. Det var Magnus Bleken som hadde ligget i fronten av feltet Magnus Bleken i rygg på Tord Asle Gjerdalen helt fra start, Simen Nordli som også hadde ligget jevnt godt fremme gjennom hele løpet og Vinjar Skogsholm som gradvis hadde gått seg oppover på listene. Den siste mila var preget av posisjonskamp og mange bruddforsøk av de største teamene BN-bank, Koteng og Ragde. Det var ofte kun et spor som gikk, så det var tungt hvis man skulle prøve
å komme seg lenger opp i rekka. Med 5km igjen gikk hele team Koteng opp i front. Tore Bjørseth Berdal rykket og fikk en luke som han klarte å holde til mål. Imponerende og fortjent seier. Våre løpere kom ikke langt etter:
Best av våre løpere ble Simen Nordli som gikk inn til en sterk 17.plass.
Magnus Bleken inn til en rå 24.plass etter å ha tilbrakt store deler av dagen i front
Vinjar Skogsholm inn til 31.plass
Kjetil Tyrom på en fin 45.plass
Thomas Gjestrumbakken til en 61.plass på en litt tyngre dag
Erling Stølen inn til 71.plass
Kristian Johansen 685.plass

I dameklassen gikk Maria Gräfnings inn til en meget solid 5.plass

Vi takker Vasaloppet for et veldig bra arrangement. Og vi takker alle samarbeidspartnere som gjør det mulig for oss å være med og kjempe i toppen! Vi håper å kunne forsvare den nåværende 7.plassen i «pro team» konkurransen med 4renn igjen av sesongen. Neste for oss blir Birkebeinerrennet her i Norge. Da stiller vi på start med en stor tropp på Rena,
lørdag 16.mars. Birkensekken fra USWE vil derfor bli flittig brukt i treningen de 2 neste ukene.