vinjar_new

– Jeg drømmer om å stå på pallen i Mora

For Vinjar Skogsholm henger Vasaloppet aller høyest. Slik skal han sikre seg laurbærkransen i Mora.

23-åringen fra Rena drømmer om å være med teten inn til mål i Mora første søndag i mars. På sikt er ambisjonen å vinne det 90 kilometer lange rennet fra Sälen til Mora, rennet som anses å være verdens mest berømte, der de seigeste av de innseige vinner.

Ski Classics åpner imidlertid i andre enden av skalaen: på søndag går Pro Team Prologen i Ponteresina i Sveits, og da er det 11 kilometer med full spiker som gjelder.

Når Skogsholm går løs på sin tredje sesong med Team Parkettpartner, legger han lista høyt: Han vil på pallen i ett av Ski Classics langløp, og han skal være med å kjempe om den rosa ungdomstrøya. Men begge deler er bare steg på vegen mot hovedmålet om laurbærkransen i Mora. Da er det kanskje ikke så rart at favorittøkta er nettopp «Vasaøkten»? Les mer om monsterøkta til Team Parkettpartner i intervjuet under.

Skogsholm bygger sten for sten. Han har flyttet til Lillehammer for å gi seg sjøl de beste forutsetningene for å trene, og et fellesskap

- Hva betyr Team Parkettpartner for deg og dine muligheter til å satse?
– Laget betyr mye for min utvikling som skiløper, spesielt samlingsopplegget hvor alle har mulighet til å trene sammen, slik at vi får matching på hardøkter. Det er viktig, for det er slik utvikler vi hverandre og blir bedre. De ulike kvalitetene og egenskapene til hver enkelt utøver bidrar til at alle ser hvor lista ligger, og man får motivasjon til å utvikle seg videre, sier han, og legger til at slik sett er det inspirerende å ha Hilde Gjermundshaug Pedersen med i stallen fra start denne sesongen.

– I tillegg betyr samholdet i laget og et godt støtteapparat som hjelper til med mye av det praktiske i forbindelse med planlegging av reiser og renn mye for å kunne satse for fullt.

- Hvilke renn skal du gå, og hvilke renn blir de viktigste?
– Jeg skal gå de fleste rennene i langløpsserien Visma Ski Classics, men Vasaloppet, Marcialonga og Birkebeinerrennet blir de viktigste for meg å gjøre det bra i. Det er også disse rennene som henger høyest i cupen. Derfor er den største formen planlagt først i februar/mars.

- Hvilke forventninger har du til sesongen?
– Jeg skal være med å kjempe om ungdomstrøya i langløpscupen Visma Ski Classics. Og så drømmer jeg drømmer om å være med tetgruppa inn til Mora under Vasaloppet.

- Hvor mye trener du på en typisk uke nå i starten av sesongen, og hvordan fordeler det seg på de ulike elementene slik som intervalløkter, rolig langkjøring, teknikk, spenst og hurtighet rene stakeøkter og styrketrening?
– Noen uker trener jeg mer, andre uker trener jeg mindre. Det er viktig å variere treningsbelastningen. Men i de lette «restitusjonsukene» trener jeg rundt ti timer, og på harde uker når vi har samling blir det fort opp mot 30 timer. En typisk uke nå i starten av sesongen kan bestå av cirka 15 treningstimer, der de fleste timene består av rolig trening på ski her i Sjusjøen/Nordseter området. I tillegg trener jeg to intervalløkter med ulikt fokus. Den ene hardøkta er en lengre intervall med total dragtid på cirka en time, for eksempel 6 x 10 minutter staking på i3-intensitet. Den andre hardøkta er en kortere intervall på ski eller løpemølle med intensitet på i4/5 og kortere dragtid. Jeg setter også av en dag til spesifikk langrennstyrke og litt innslag av eksplosivet i form av spenst/hurtighet. Disse øktene kan gjennomføres i trapper eller i form av ulike øvelser i motbakke, slik som sprettende skigang.

- Hva er din favorittøkt, og hvorfor og hva er det spesifikke treningsutbyttet av det?
– Jeg er veldig glad i den økta vi kaller «Vasaøkten». Det er en rolig langtur på cirka ni mil, der vi legger inn 30 rykk på ett minutt hver gjennom økta. Formålet med denne økta er å herde kroppen og forberede muskulaturen på den anstrengelsen det er å stake Vasaloppet. Som langløper handler det mest om å utvikle utholdende muskelstyrke som skal klare å skape like mye kraft etter 8mil som etter den første mila. Men underveis i et langløp blir det ofte mange korte, intensive fartsøkninger som er med på å trøtte ut muskulaturen. Derfor trener vi slike økter som dette, som er lagt opp så spesifikt mot konkurransesituasjonen som mulig. Dette er noe som på trenes på for at muskulaturen skal tilpasse seg, slik at vi er best mulig forberedt på det som venter når vi står på start til Vasaloppet i mars.

FAKTA: Vinjar Skogsholm
Født:
10. februar 1994
Klubb: Åslia skilag
Team: Team ParkettPartner
Yrke: Langrennsløper, student
Ambisjoner: Vinne Vasaloppet og ungdomstrøya i Ski Classics
Utvalgte resultater: 23.plass i Marcialonga 2017, 24.plass i Jizerska Padesatka 2017, 33. plass i eliteklassen i Birkebeinerrennet 2017, 55.plass i Vasaloppet 2015 (som siste års junior), 3plass i Troll Skimaraton 95km 2017